четвртак, 17. октобар 2013.

U našem društvu postoji dilema da li uzimati Mađarsko državljanstvo ili ne?
To je dilema na koju svako za sebe treba da odgovori ali sam ja siguran da postoji mnogo razloga za uzimanje Mađarskog državljanstva kao i onih protiv njega ali bi se ja osvrnuo na one pozitivnije strane.

Treba zanati šta dobijamo ako uzmemo Mađarsko državljanstvo tj pasoš?
Sa Mađarskim pasošem su nam zagarantovana sva prava koja imaju građani EU jer smo i mi postali isto.
Imamo prava da nesmetano živimo i radimo u bilo kojoj članici EU, naša deca imaju pravo na školovanje, stipendije, pomoc...to su neki od primera, malo li je?
U principu se dobija pravo na izbor pa ko je koliko sposoban i vredan tako će mu i biti.
Al da pređem na samo dobijanje Mađarskog državljanstva.
Za dobijanje Mađarskog državljanstva nije potrebno da imate veze sa mađarima, tj da vam je poreklo mađarsko što malo ko zna što se može i zaključiti i iz mog imena.
Prvi uslov i najosnovniji je da dokažete da je neko od vaših predaka rođen na teritoriji Vojvodine do 1921 godine bez obzira na vaše ime ili mesto rođenja, to ih ne zanima!!!!
Kada izvadite potrebne izvode iz matične knjige rođenih i verovatno umrlicu od predaka koji je rođen u to vreme jer je jedino to sačuvano kod matičara, potrebno je sve te papire prevesti na mađarski jezik.
Kada ste sve to uradili onda ste veoma blizu dobijanja Mađarskog državljanstva nakon čega vam sledi popunjavanje formulara u konzulatu ili u nekoj mesnoj kancelariji u samoj Mađarskoj.
Da bi ste to mogli da uradite kao i da prođete neki vid intervjua tj razgovora sa službenicima potrebno je poznavanje jezika koje se da naučiti ako ste dovoljno uporni i ako vam je stalo do Mađarskog državljanstva.
Da rezimiramo: za dobijanje Mađarskog državljanstva su potrebna 2 uslova.
1. Da dokažete da je neko od vaših predaka rođen na teritoriji Vojvodine do 1921godina
2. Da znate Mađarski jezik!!! Namojte verovati svemu što se piše na internetu jer ja govorim iz iskustva i znam da se svaki jezik nauči, barem neka osnova koju oni traže a i to se da zaobići...
Nadam se da sam nekome barem malo pomogao oko dobijanja Mađarskog državljanstva.
Budite slobodni da me kontaktirate za više informacija.