четвртак, 12. септембар 2013.

USLOVI I POTREBNA DOKUMENTACIJA ZA DOBIJANJE MAĐARSKOG DRŽAVLJANSTVA




Prema zakonu Republike Mađarske, koji se stupio na snagu 1.januara 2011. godine, sva zainteresovana lica, dakle i naši građani, koji mogu dokazati mađarsko poreklo (putem krštenica ili umrlica), mogu aplicirati za dobijanje dvojnog - mađarskog državljanstva, a samim tim i mađarskog (EU) pasoša!

Napominjemo jednu vrlo bitnu stvar - NIJE POTREBNO DA SU VAŠI PRECI BILI MAĐARSKE NACIONALNOSTI već, samo, da su rođeni u određeno vreme na teritoriji Mađarskog dela Austro-ugarskog carstva.

Primera radi: 
Jedan zamišljeni klijent ima pradedu koji je rođen. 21.05.1918. godine u Zrenjaninu i po uslovima, to odgovara zahtevu prilikom apliciranja, te njegovi preci mogu dobiti državljanstvo. Tada su nam potrebne krštenice/umrlice tog pradede, pa njegovog deteta (npr. deda), pa njegovo dete (npr. majka našeg klijenta) a zatim i klijentova krštenica. Tu se ne završava, jer i klijentova deca (maloletna ili punoletna, svejedno) takođe treba da prilože svoje krštenice.

To se zove RODOSLOVNA VERTIKALA odnosno dokaz o pretku koji je živeo na teritoriji nekadašnjeg Austro-ugarskog carstva.

Napominjemo da NIJE VAŽNO kako se pradeda zvao, niti kako se preci zovu, niti gde su rođeni ili gde sada žive! Bitno je da je rođen u određeno vreme na teritoriji nekadašnje Imperije.


VAŽNI DATUMI:

1. Za osobe rođene na teritoriji nekadašnje Austrougarske do 26.07.1921.godine
2. Za osobe rođene u većem delu Vojvodine između 11.04.1941. i 20.01.1945. godine



Poštovani,

Ukoliko posedujete urednu dokumentaciju i želite da je predate uz minimalno znanje jezika,obratite se na mail







madjarskodrzavljanstvo@yahoo.com

Pružamo pomoć oko realizacije aplikacije mađarskog državljanstva.